Každý den nové trendy a inspirace pro Ženy.

Investujte do perského koberce

Post date:

Author:

Category:

Tradiční perské koberce se v arabských rodinách dědí z generace na generaci. Stárnou totiž jako víno. Čím jsou starší, tím lepší!

Řeč je ale o vzácných pravých perských kobercích, nikoliv o jejich napodobeninách, kterých jsou plné istanbulské tržnice. A ty poznáte na základě několika parametrů. Prvním jsou viditelné uzlíky na rubu koberce tvořící jeho vzor. Pravý perský koberec je totiž ručně tkaný, a právě tyto uzlíky jsou známkou ruční práce. Pokud tam žádné nejsou, nejedná se o pravý peršan.

Typické vzory a přírodní materiály

Dalším poznávacím znamením je samotný vzor typický pro konkrétní region. Mezi nejčastější vzory perských koberců patří: florání s patinou (Chubi/Zieger), vzor s medailonem a květinovými motivy (Isfahan), vzor s geometrickým tvary a květinovými ornamenty (Tabriz) a geometrické tvary ve velmi vysoké hustotě vazby (Bidhjar). Hodně také prozradí materiály, z něhož je koberec vyroben. V případě originálního perského koberce se jedná o ty čistě přírodní, jako jsou vlna, hedvábí nebo bavlna. Umělotiny v něm nemají co dělat.

Kde ho sehnat?

Na zmíněnou tureckou tržnici pro kvalitní perské koberce rozhodně nechoďte. Na pozoru buďte i před neznámými e-shopy a obchodníky, kteří k danému výrobku nejsou ochotni či schopni poskytnout certifikát (i když i ten se dá padělat). Sázkou na jistotu v tomto ohledu je renomovaný dodavatel s dlouhou působností na trhu a dobrými referencemi. Tím u nás je třeba společnost Buchara Perské koberce (https://www.buchara.cz/), v jejíž nabídce spolu s tradičními peršany najdete i moderní orientální koberce.

Koberec, jehož cena roste

Buchara ale není jen pouhým prodejcem. Proškolený personál je připraven vám i pomoci s výběrem vhodného koberce. Obzvlášť, pokud si koberec po vzoru titulku tohoto článku hodláte pořídit jako investici. Ta totiž rozhodně má smysl, protože hodnota tradičního peršanu časem skutečně může růst. Roli zde hraje stáří, kvalita, původ i vzácnost daného kusu.

Mohlo by Vás zajímat

- Reklama -PR článek