Každý den nové trendy a inspirace pro Ženy.

Jak na pravé italské rizoto

Post date:

Author:

Category:

Rizoto je ikonou severoitalské kuchyně. Na rizoto se používá italská krátkozrnná rýže s půlkruhovými zrny. Dokonale se hodí k pomalému vaření, při kterém zrna pomalu vstřebávají chuť tekutiny, uvolňují škrob a vytvářejí klasickou hedvábně jemnou strukturu. 

Ať už se jedná o dýňové rizoto, zeleninové rizoto, rizoto se žampiony nebo rizoto s masem, zásadní je správná příprava a vybrané ingredience. Jen tak může vzniknout pravá italská lahůdka.

Co je to rizoto?

Rizoto je severoitalský pokrm z rýže, který se vaří a míchá s vývarem, dokud nedosáhne krémové konzistence. Ve své základní podobě je rizoto jednoduché. 

Na přípravu stačí trochu másla, cibule, víno, krátkozrnná nebo střednězrnná rýže, vývar a na závěr parmazán. Je to elegantní a jednoduchý pokrm.

Historie rizota

Rýži na Sicílii a do Španělska přivezli ve 14. století Arabové. Pěstování rýže pokračovalo v Neapoli a nakonec se přes bažiny v údolí řeky Pád rozšířilo do severní Itálie. Středomořské klima s vysokou vlhkostí vzduchu bylo příznivé pro pěstování krátkozrnné a střednězrnné rýže.

Legenda praví, že v září roku 1574 si z jednoho církevně sponzorovaného barvíře vitráží vystřelil jeho asistent, když do risotta svého mistra přidal špetku šafránu, a tak se zrodil recept na Milánské rizoto.

Až do 18. století byla součástí rizota vařená rýže. Verze receptu, která se nejvíce podobá té dnešní, byla poprvé zveřejněna v roce 1829. Rýže se v ní opékala na másle a cibuli, poté se po troškách přidával vývar a neustále se míchalo, dokud nebyla krémová a bohatá.

Jak připravit rizoto

Příprava každého rizota začíná osmahnutím cibule na másle nebo olivovém oleji. Pak se přidá rýže, která se musí při opékání pokrýt tukem z pánve. V tu chvíli se pánev ochutí bílým vínem, aby se do směsi přidalo trochu kyselosti, víno se zredukuje a vstřebá. 

Pak je čas začít míchat. Přidává se jedna naběračka teplého vývaru za druhou, dokud se každá z větší části nevstřebá. Po chvíli rizoto získá krémovou konzistenci. V dokonale uvařeném rizotu je zrnko rýže měkké, avšak zachovává si ořechové jádro.

Na závěr se přidá trochu nastrouhaného tvrdého sýra, jako je Reggiano nebo Romano, podle chuti se rizoto osolí, opepří a zjemní lžící másla.

Základem úspěchu jsou ingredience

Při přípravě rizota se používá střednězrnná nebo krátkozrnná rýže. Nejčastěji je to rýže Arboro, což je krátkozrnná rýže pojmenovaná podle města Arborio v italském Piemontu. 

Střednězrnná rýže ze severoitalských provincií, nazývaná Carnaroli, však ve skutečnosti obsahuje více škrobu, má pevnější strukturu a delší zrno než arborio. Proto je střednězrnná rýže pro přípravu rizota vhodnější než rýže arborio.

Další ingrediencí je šalotka. Stačí však použít i klasickou žlutou cibuli.

Klíčem k vytvoření krémového rizota je rozmíchání rýže s vývarem nebo bujónem. Samozřejmě, že nejlepší je vytvořit si pro rizoto domácí vývar.

V rizotu nesmí chybět tvrdý, suchý sýr, strouhaný nebo drcený. Například parmezán, romano nebo dokonce asiago. Čím kvalitnější, tím lepší je výsledek.

Další ingredience záleží na chuti. Vegetariáni ocení zeleninové rizoto či rizoto se žampiony. Na podzim se hodí připravit dýňové rizoto z hokaido a pro slavnostní příležitosti je skvělá volba rizoto s krevetami.   

Mohlo by Vás zajímat

- Reklama -PR článek